splwpk.gif

splwpk@joomla

Mesyuarat Flagship Application Coordination Committee (FCC) kali ke-43 yang diadakan pada 12 Okt 2017 dan dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha Negara (KSN) bersetuju projek ProBE dan MUSE diserahkan kepada MAMPU pada tahun 2018.

Model baharu sistem pemantauan ini adalah bagi menggantikan inisiatif di bawah ProBE dan MUSE.

Tags: MAMPU Laman Web Sektor Awam splwpk

Continue reading


joomla37.jpg
Semalam dengan rasminya Joomla! mengumumkan versi yang terkini iaitu 3.7. Joomla! 3.7 merupakan siri pembangunan yang kelapan di dalam siri "3" di mana siri yang terakhir adalah 3.6.5. Kemaskini ini mempunyai lebih daripada 700 penambahbaikan dan ciri-ciri baru termasuk kemaskini keselamatan.

Kemaskini boleh dibuat secara automatik dan tidak memerlukan sebarang migrasi. Fail pakej yang terkini boleh didapati di halaman Joomla! Downloads.

Tags: Troubleshooting

Continue reading


jday17.gif
Held annually by the Joomla Communities in several countries including in Malaysia since 2007.

JoomlaDay™ events are officially recognized, but not organized, by the Joomla! Project and Open Source Matters, Inc. Each event is managed independently by a local community. The Joomla! name and logo is used under a limited license granted by Open Source Matters, the trademark holder in the United States and other countries."

Tags: joomladaykl

Continue reading


joomla3.gif

Apa itu Joomla!

Hampir setiap kali saya membuat post berkenaan Joomla! di Facebook atau Instagram, mesti akan ada soalan yang akan bertanya, Joomla! tu apa? Joomla! tu event ke?.

Ok, untuk mudah faham, Joomla! ni adalah software untuk menguruskan website atau untuk buat website. Kalau dulu website nak buat perlukan coding yang berjela-jela, nak tambah atau ubah posisi gambar kena ada coding. Dengan Joomla!, hanya perlu klik, klik dan siap. Atau hanya drag and drop sahaja gambar dah siap nak letak di mana. Senang kan?. Ya memang senang bagi pengguna yang tiada pengalaman dan pengetahun di dalam membina laman web.

Tahukah anda apa itu Joomla?
Joomla! adalah sebuah CMS. Tahukah anda apa itu CMS? CMS atau Content Management System ialah sebuah sistem berasaskan web yang memudahkan kita untuk mengurus sesuatu fungsi laman web. Contohnya ialah mudah untuk kita mengemaskini, mengurus dan mentadbir laman web tersebut.

Mengapa ramai memilih Joomla?

Continue reading


Hakcipta Terpelihara © 2017 Ammar Idris. Powered by elAmm Creative