Blog

WhatsApp Send

WhatsApp Send

Kadang-kadang nak buat pertanyaan nak beli barang ker, nak tanya sesuatu malas nak save contact number orang tu kan. Kalau dia bagi link macam wasap.my tu senang sikit, klik link terus boleh hantar WhatsApp (WA) ke dia.

Cara yang aku selalu guna, melalui form, isi no. telefon dan mesej, terus boleh hantar WA. Form tu nak buat sendiri dan letak di hosting sendiri pun boleh, nak guna yang aku dah buat pun boleh.

Read more

splwpk@joomla

splwpk@joomla

Mesyuarat Flagship Application Coordination Committee (FCC) kali ke-43 yang diadakan pada 12 Okt 2017 dan dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha Negara (KSN) bersetuju projek ProBE dan MUSE diserahkan kepada MAMPU pada tahun 2018.

Model baharu sistem pemantauan ini adalah bagi menggantikan inisiatif di bawah ProBE dan MUSE.

Read more

JoomlaDay Malaysia 2017

JoomlaDay Malaysia 2017

Held annually by the Joomla Communities in several countries including in Malaysia since 2007.

JoomlaDay™ events are officially recognized, but not organized, by the Joomla! Project and Open Source Matters, Inc. Each event is managed independently by a local community. The Joomla! name and logo is used under a limited license granted by Open Source Matters, the trademark holder in the United States and other countries."

Read more

HTML5 Pattern No. Kad Pengenalan

HTML5 Pattern No. Kad Pengenalan

Bagi memastikan No. Kad Pengenalan dimasukkan dengan betul, fungsi Pattern pada HTML5 boleh digunakan. Ini membantu di dalam mengurangkan kesilapan di dalam memasukkan data.

Contoh penggunaan pattern seperti di bawah :

No. Kad Pengenalan

(Cth : 000000-00-0000)

Read more


Mengenai AIDC


Alhamdulillah sedar tak sedar AmmarIdris.com (AIDC) sudah menapak di alam maya sudah beberapa tahun. Bermula pada tahun 2007 di mana saya mewujudkan akaun ammar87.wordpress.com di Wordpress dan pada tahun 2008 dan hinggalah kini, Alhamdulillah AIDC beroperasi dengan domain dan servernya sendiri.

Privasi

Privasi Anda
Halaman ini menerangkan dasar privasi yang merangkumi penggunaan dan perlindungan maklumat yang dikemukakan oleh pengunjung. Sekiranya anda membuat transaksi atau menghantar e-mel yang mengandungi maklumat peribadi, maklumat ini mungkin akan dikongsi bersama dengan pengguna yang lain untuk membantu penyediaan perkhidmatan yang lebih berkesan dan efektif. Contohnya seperti di dalam menyelesaikan aduan yang memerlukan maklum balas dari pengguna yang lain.

Maklumat Yang Dikumpul
Tiada maklumat peribadi akan dikumpul semasa anda melayari AIDC ini kecuali maklumat yang dikemukakan oleh anda melalui e-mel.

Apa yang akan Berlaku jika Saya Membuat Pautan kepada Laman Web yang Lain?
AIDC mempunyai beberapa pautan ke laman web lain. Dasar privasi ini hanya terpakai untuk AIDC sahaja. Perlu diingatkan bahawa laman web yang terdapat dalam pautan mungkin mempunyai dasar privasi yang berbeza dan pengunjung dinasihatkan supaya meneliti dan memahami dasar privasi bagi setiap laman web yang dilayari.

Pindaan Dasar
Sekiranya dasar privasi ini dipinda, pindaan akan dikemas kini di halaman ini. Dengan sering melayari halaman ini, anda akan dikemas kini dengan maklumat yang dikumpul, cara ia digunakan dan dalam keadaan tertentu, bagaimana maklumat dikongsi bersama pihak yang lain.

Penafian

AIDC tidak sama sekali akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan mahupun kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat yang terkanding di dalam AIDC.

Hakcipta Terpelihara

Hakcipta Ammar Idris (AIDC) dan kandungannya yang termasuk maklumat, teks, imej, grafik, logo, fail suara, fail video dan susunannya serta bahan-bahannya ialah kepunyaan AIDC kecuali dinyatakan sebaliknya.

Tiada mana-mana bahagian di AIDC ini boleh diubah, disalin, diedar, dihantar semula, disiarkan, dipamerkan, diterbitkan, dilesenkan, dipindah, dijual atau diuruskan bagi tujuan komersil dalam apa bentuk sekalipun tanpa mendapat kebenaran secara bertulis yang jelas terlebih dahulu daripada pihak AIDC.

Salam, Saya Ammar Idris.
Web Developer & Designer dari Putrajaya, Malaysia

Mengenai Saya

Saya Ammar Idris. Sepenuh masa sebagai Web Developer & Designer dari Putrajaya, Malaysia. Seorang yang biasa seperti orang lain juga, masih bujang telah berkahwin dan mempunyai seorang 2 orang cahaya mata dan amat meminati Pembangunan Aplikasi, Pembangunan Web, Design dan juga Fotografi.

Sekarang saya berkerja sepenuh masa dengan elAmm Creative Kerajaan Malaysia sebagai Web Developer. Masa lapang saya dimanfaatkan bersama keluarga yang tersayang disamping tangan dihujung jari menaip coding. Saya juga bukan seorang penulis blog mahupun seorang pengarang novel, sebab itu lah kadang-kadang tiada idea untuk menulis tetapi ada perkara yang ingin dikongsikan. Walaubagaimanapun saya tetap akan menulis. Portfolio dan hasil kerja saya boleh di dapati di elAmm Creative.

Hubungi Saya

ammaridris{at}gmail.com

Kemahiran Saya

Joomla!
99%
Wordpress
70%
CSS
90%
HTML5
95%
PHP
85%
MySQL
70%
Photoshop
90%
Illustrator
75%
InDesign
70%
UIKit
85%
Bootstrap
80%

Continue reading


Hakcipta Terpelihara © 2017 Ammar Idris. Powered by elAmm Creative