livephotos.gif
Live Photos ialah sebuah fungsi yang terdapat pada iPhone 6s dan ke atas dimana video pendek akan dirakam apabila anda mengambil gambar. Sayangnya, video yang dirakam ini hanya boleh ditonton diperanti apple yang menyokong Live Photos sahaja, walaupun aplikasi seperti Instagram dan Facebook boleh menukarkannya menjadi video Boomerang ataupun imej GIF.

Bagi mereka yang ingin mengekalkan keaslian video Live Photo ini apabila ia dimuatnaik ke laman web atau blog, Apple baru sahaja mengumumkan API JavaScript LivePhotosKit, yang membolehkan kita memapar Live Photos.

Tags: API Apple iOS MacOS

Continue reading


Hari ini saya akan kongsikan simple Progress Bar dengan menggunakan jQuery dan CSS3. Terdapat banyak tutorial dan contoh yang ada di internet yang boleh anda cuba. Jika anda berminat dengan Progress Bar ini, silalah cuba.

Demo

HTML5
20%
CSS3
25%
jQuery
50%
PHP
40%
Wordpress
75%
SEO
100%
Photoshop
70%

1. Kod HTML

2. Kod CSS

3. Kod JS

Masukkan sekali : //cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/jquery/2.1.3/jquery.min.js

Tutorial Asal : http://w3lessons.info/2013/06/04/skill-bar-with-jquery-css3/

Tags: CSS jQuery


Assalamualiakum dan Salam Sejahtera semua, mungkin cara ini semua orang dah tahu kan bagaimana nak validate sesuatu form itu dengan nombor menggunakan JavaScript. Selalunya digunakan pada borang untuk memasukkan Ko. Kad Pengenalan, Harga, Umur dan sebagainya. Terdapat Pelbagai cara dan teknik untuk menyelesaikan perkara ini. Di sini saya akan kongsikan satu skrip mudah untuk Validate Numbers dengan menggunakan JavaScript.

Continue reading


Hakcipta Terpelihara © 2017 Ammar Idris. Powered by elAmm Creative