youtubekids.jpg
Google Malaysia hari ini telah memperkenalkan satu lagi aplikasi menarik mereka untuk pasaran tempatan, iaitu YouTube Kids. Melalui aplikasi ini, ia menawarkan kandungan yang dioptimasikan untuk kanak-kanak, selain memudahkan para ibu bapa mengawal apa yang ditonton oleh anak-anak mereka.

Melalui YouTube Kids, pengguna bukan sahaja boleh mengakses kandungan animasi seperti BoBoiBoy dan Didi & Friends, tetapi sebaliknya turut boleh mengakses kandungan berinformasi seperti National Geographic Kids, dan lain-lain.

Continue readingPENAFIAN : Artikel ini ditulis berdasarkan dari pengalaman yang dilalui saya pada tahun 2011. Kemungkinan terdapat prosedur dan proses yang telah berubah dari masa ke semasa. Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat terkini, anda boleh terus menghubungi Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (JAIPP). Terima kasih.

Perkahwinan adalah merupakan Sunnah Rasulullah s.a.w. dan digalakkan di dalam Islam serta dituntut oleh Hukum Syarak, sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud :
Nikah itu adalah sunnahku, maka sesiapa yang benci sunnahku maka sesungguhnya ia bukan dari golonganku. Riwayat Ibnu Majah
Tujuan perkahwinan ialah menyusun pergaulan antara lelaki dan wanita supaya diredhai Allah. Tanpa penyusunan yang rapi di dalam pergaulan di antara lelaki dan wanita, keindahan hidup tidak dapat dikecapi sebaiknya. Kerana itu perkahwinan disyariatkan. Dalam perkahwinan, ditentukan kewajipan-kewajipan dan peraturan-peraturan yang akan membawa kebahagiaan kepada pasangan yang mematuhinya. Sebaliknya jika peraturan-peraturan itu tidak dipatuhi, sama ada kerana kejahilan atau sengaja mengingkarinya, pasangan itu sentiasa dilanda arus yang menjadikan suasana hidup mereka tidak tenteram. Allah swt. telah berfirman dalam Surah Ar-Rum, ayat 21 yang bermaksud :
Di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia (Allah) menciptakan pasangan-pasangan (jodoh) bagi kamu dari (makhluk) jenis kamu sendiri, agar kamu cenderung kepadanya dan merasa tenteram dengannya. Kemudian Allah menciptakan rasa kasih sayang di antara kamu.

Tags: Hijrah

Continue reading


Hakcipta Terpelihara © 2017 Ammar Idris. Powered by elAmm Creative