galeri_fb.jpg
Sebelum ini Galeri Foto Laman Web Kerajaan dimuat naik secara tradisional, dimana webmaster akan memuat naik gambar ke dalam server dan masukkan di dalam article. Namun terdapat alternatif di mana webmaster boleh menggunakan perkongsian foto daripada Facebook untuk dijadikan galeri aktiviti. Saya lihat cara ini lebih proaktif di mana webmaster tidak perlu memuat naik gambar ke server dan pengemaskinan galeri aktiviti dapat dilakukan dalam masa yang singkat.

Continue reading


waapi.jpg
  • PHP

WhatsApp Send

Kadang-kadang nak buat pertanyaan nak beli barang ker, nak tanya sesuatu malas nak save contact number orang tu kan. Kalau dia bagi link macam wasap.my tu senang sikit, klik link terus boleh hantar WhatsApp (WA) ke dia.

Cara yang aku selalu guna, melalui form, isi no. telefon dan mesej, terus boleh hantar WA. Form tu nak buat sendiri dan letak di hosting sendiri pun boleh, nak guna yang aku dah buat pun boleh.

Continue reading


splwpk-module.jpg
Bagi pengguna Joomla!, ada beberapa cara untuk mewujudkan "Web Crawler" pada setiap kriteria yang telah ditetapkan khususnya bagi pengguna web berasaskan Joomla!. Bagi memudahkan lagi membuat tagging pada kriteria, saya telah bangunkan sebuah module bagi membuat tagging. Harap dapat membantu para webmaster semua.

Continue reading


splwpk.gif

splwpk@joomla

Mesyuarat Flagship Application Coordination Committee (FCC) kali ke-43 yang diadakan pada 12 Okt 2017 dan dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha Negara (KSN) bersetuju projek ProBE dan MUSE diserahkan kepada MAMPU pada tahun 2018.

Model baharu sistem pemantauan ini adalah bagi menggantikan inisiatif di bawah ProBE dan MUSE.

Continue reading


Hakcipta Terpelihara © 2017 Ammar Idris. Powered by elAmm Creative